Ingrediente:
·
2 kg mere dulci-acrisoare
·
200 g zahar
·
1 lingurita scortisorara
·
coaja de la 1 lamaie
Pentru aluat
fraged:
·
500 g faina alba
·
250 g unt
·
125 g zahar pudra
·
2 pachete zahar vanilat
·
2 oua + 2 galbenusuri
·
2 linguri smantana
·
coaja de lamaie
·
un praf de sare
Pentru uns:
·
1 galbenus
Pentru aluat se framanta rapid ingredientele. Daca se framanta cu mana se pun faina si
untul, se amesteca si apoi se pun celalalte ingrediente si se framanta rapid.
Nu trebuie lucrat mult ca sa nu se incalzeasca. Aluatul fraged nu trebuie
framantat indelung pentru ca, dupa coacere, devine tare.
Aluatul se imparte in 2 portii, una usor mai
mare decat cealalta (foaia de jos), se pune in folie transparenta si se lasa in
frigider o ora.
Umplutura:
Pentru
umplutura se spala bine merele. Se
curata merele. Se rad apoi pe razatoarea mare.
Se scoate
bucata de aluat mai mare din frigider si se intinde pe foaia de copt direct,
fara faina. Se intinde sa fie atat de mare incat sa ajunga si pe marginile
tavei. Se muta aluatul cu hartie cu tot in tava si se inteapa bine cu furculita. Se presara o mana de gris.
Deasupra
foii de aluat se pun merele stoarse, scortisoara si coaja de lamaie si se
niveleaza. Peste stratul de mere se pune zaharul (se pot pune intre 100-200 g
zahar, depinde de mar si cat de dulce va place prajitura) si apoi se mai pune
scortisoara si deasupra. Se mai aseaza, niveleaza usor cu o furculita, astfel
incat zaharul sa intre usor in mere. Se mai poate presara o mana de gris.
Se scoate
blatul celalalt si se intinde tot pe o foaie de copt. Se ia apoi cu sucitoarea
si se aseaza peste mere. Se niveleaza usor, chiar cu sucitoarea, apoi se gaureste
cu furculita. Blatul de deasupra se unge cu un galbenus.
Prajitura
cu mere se coace la 170°C timp de 50 de minute. Cand este gata se pudreaza cu
zahar si se portioneaza.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu