Faceți căutări pe acest blog

joi, 10 octombrie 2013

Tarta cu mere






Ingrediente:
Aluat: 
250 gr faina,
75 gr zahar, 
150 gr unt, 
sare, 
2 linguri apa rece
Umplutura:
750 gr mere, 
25 gr zahar, 
150 gr stafide, 
1 lingura zeama de lamaie, 
2 lingurite scortisoara macinata, 
4 linguri gem de caise, 
unt ptr uns tava 


Cum procedezi: 


Aluatul: omogenizam faina cu untul rece (razuit sau taiat marunt), putina sare,  zahar si 2 linguri de apa foarte rece. Framantam un aluat moale si fraged. Aluatul framantat, il punem intr-o folie transparenta si il tinem la rece timp de o ora.




Umplutura: spalam si curatam merele, le taiem cubulete mici si le amestecam cu zeama de lamaie, zaharul si scortiosoara macinata si se adauga 150 g stafide, inmuiate si sterse de apa. 


Ungem cu unt o tava rotunda  (25 cm), aluatul il impartim intr-o parte 3/4 care va reprezenta baza tortului, iar sfertul va asigura fasiile de deasupra. Intindem o foaie de 0,5 mm, asezati foaia in tava in asa fel incat si marginea tavii sa fie acoperita. Cu o furculita gaurim aluatul.

Turnam merele in tava, iar deasupra punem fasiile pe care le obtinem din sfertul de aluat.
Timp de coacerere 20 minute la focul mai puternic, apoi inca 35-40 minute la foc mic.

Incalzim gemul de caise si ungem suprafata tortul cand acesta este inca foarte cald.




miercuri, 9 octombrie 2013

Potcoava norocoasa decorativa din fier



Potcoava norocoasa este cadoul ideal pentru cei care se muta in casa noua sau se casatoresc.
Desigur potcoava norocoasa este oferita cadou si celor care deschid o afacere noua. ex. un restaurant.

Se poate insa, agata in orice casa pentru a aduce noroc celor care locuiesc acolo.
Potcoavele norocoase de dimensiuni mai mici, sunt folosite si ca talisman si pot fi purtate in buzunar sau geanta pentru a purta noroc la examene sau interviuri.

In multe tari din intreaga lume, potcoavele sunt agatate, orientate in sus, in forma de ”U” deasupra usii de la intrare sau sunt folosite ca talismane de noroc.
Potcoavele sunt asociate cu fierarul, o profesie care in trecut era considerata norocoasa.




Se ia o potcoava veche, se vopseste, se imbraca in ata colorata, dupa preferinte, intr-o singura culoare toata, sau combinata. I se face agatatoarea tot din ata (se poate folosi o lana mai groasa ca sa tina mai bine) si se poate decora cu diverse simboluri marunte, monede sau altele.














Tablou din chei vechi






Confera un aer vintage incaperii tale, realizand un tablou din chei vechi din fier. Daca nu ai in casa astfel de obiecte, le poti achizitiona de la un magazin sau targ de antichitati. 

Vopseste cheile intr-o culoare care sa se asorteze cu restul camerei. 


Apoi lipeste-le, sau prinde-le cu cui pe un carton colorat sau poti sa folosesti o harta veche, un ziar vechi (orice iti trece prin cap si ti se potriveste). Plaseaza cartonul repsectiv in interiorul unei rame de tablou, pe care o vei picta intr-o nuanta cat mai apropiata de cea a cheilor. La final, agata tabloul de perete pentru a conferi o pata de culoare unei incaperi!