Faceți căutări pe acest blog

luni, 4 noiembrie 2013

Chec cu nuca


Ingrediente: 
4 oua,
8 linguri ulei,
8 linguri faina,
8 linguri zahar,
1 lingura cacao,
1 plic praf de copt,
1 lingurita zeama de lamaie sau otet,
un praf de sare,
1 lingura zahar pudra sau o ciocolata alba ptr glazura, 
nuci


Cum procedezi: 
Se separa albusurile de galbenusuri.  Albusurile se pun intr-un vas mai inalt, se adauga un parf de sare si se bat bine. Se incorporeaza zaharul si se bate in continuare. 


Pe rand se adauga galbenusurile, uleiul si faina. Compozitia trebuie sa fie un pic mai groasa. La sfarsit se adauga praful de copt stins cu otet sau zeama de lamaie si se amesteca usor cu o lingura.





Tava de chec  se unge cu ulei si se tapeteaza cu faina, sau se foloseste hartie de copt. Trei sferturi din compozitie se toarna in tava, iar in ceea ce ramane se adauga cacaua si se omogenizeaza, dupa care se pune deasupra in tava, peste restul compozitiei. Se adauga peste si nucile taiate mai marunt.  

Se introduce la cuptor, unde se coace aproximativ 35-40 minute. Este gata atunci cand deasupra capata o culoare maronie. Se poate incerca cu o scobitoare (se introduce scobitoarea si daca nu se lipeste inseamna ca este gata). Se presara zaharul pudra sau cu o ciocolata alba topita la bain-marin. 






joi, 10 octombrie 2013

Tarta cu mere






Ingrediente:
Aluat: 
250 gr faina,
75 gr zahar, 
150 gr unt, 
sare, 
2 linguri apa rece
Umplutura:
750 gr mere, 
25 gr zahar, 
150 gr stafide, 
1 lingura zeama de lamaie, 
2 lingurite scortisoara macinata, 
4 linguri gem de caise, 
unt ptr uns tava 


Cum procedezi: 


Aluatul: omogenizam faina cu untul rece (razuit sau taiat marunt), putina sare,  zahar si 2 linguri de apa foarte rece. Framantam un aluat moale si fraged. Aluatul framantat, il punem intr-o folie transparenta si il tinem la rece timp de o ora.




Umplutura: spalam si curatam merele, le taiem cubulete mici si le amestecam cu zeama de lamaie, zaharul si scortiosoara macinata si se adauga 150 g stafide, inmuiate si sterse de apa. 


Ungem cu unt o tava rotunda  (25 cm), aluatul il impartim intr-o parte 3/4 care va reprezenta baza tortului, iar sfertul va asigura fasiile de deasupra. Intindem o foaie de 0,5 mm, asezati foaia in tava in asa fel incat si marginea tavii sa fie acoperita. Cu o furculita gaurim aluatul.

Turnam merele in tava, iar deasupra punem fasiile pe care le obtinem din sfertul de aluat.
Timp de coacerere 20 minute la focul mai puternic, apoi inca 35-40 minute la foc mic.

Incalzim gemul de caise si ungem suprafata tortul cand acesta este inca foarte cald.




miercuri, 9 octombrie 2013

Potcoava norocoasa decorativa din fier



Potcoava norocoasa este cadoul ideal pentru cei care se muta in casa noua sau se casatoresc.
Desigur potcoava norocoasa este oferita cadou si celor care deschid o afacere noua. ex. un restaurant.

Se poate insa, agata in orice casa pentru a aduce noroc celor care locuiesc acolo.
Potcoavele norocoase de dimensiuni mai mici, sunt folosite si ca talisman si pot fi purtate in buzunar sau geanta pentru a purta noroc la examene sau interviuri.

In multe tari din intreaga lume, potcoavele sunt agatate, orientate in sus, in forma de ”U” deasupra usii de la intrare sau sunt folosite ca talismane de noroc.
Potcoavele sunt asociate cu fierarul, o profesie care in trecut era considerata norocoasa.




Se ia o potcoava veche, se vopseste, se imbraca in ata colorata, dupa preferinte, intr-o singura culoare toata, sau combinata. I se face agatatoarea tot din ata (se poate folosi o lana mai groasa ca sa tina mai bine) si se poate decora cu diverse simboluri marunte, monede sau altele.














Tablou din chei vechi






Confera un aer vintage incaperii tale, realizand un tablou din chei vechi din fier. Daca nu ai in casa astfel de obiecte, le poti achizitiona de la un magazin sau targ de antichitati. 

Vopseste cheile intr-o culoare care sa se asorteze cu restul camerei. 


Apoi lipeste-le, sau prinde-le cu cui pe un carton colorat sau poti sa folosesti o harta veche, un ziar vechi (orice iti trece prin cap si ti se potriveste). Plaseaza cartonul repsectiv in interiorul unei rame de tablou, pe care o vei picta intr-o nuanta cat mai apropiata de cea a cheilor. La final, agata tabloul de perete pentru a conferi o pata de culoare unei incaperi!













vineri, 29 martie 2013

Tort Raffaello


  





Ingrediente: 

250 g biscuiti, 
150 g unt moale



Crema:
400 ml lapte cocos (eu am folosit lapte condensat amestecata cu 50 de gr nuca de cocos),
6 lg zahar, 
esenta de rom,
10 gr gelatina (1 pliculet - Dr.Oetker),
500 gr mascarpone,
100 ml lichior Pina Colada sau lichior de cocos,
bomboane Raffaello (aprox. 23-25)



Decor :
50 gr fulgi midgale prajiti (optional),
30 gr nuca cocos,
bomboane Raffaello



Mod de preparare:


Macinam biscuitii si ii amestecam cu untul moale si un pic de esenta de rom.  Framantam pana se omogenizeaza, apoi asezam intr-o forma de tort cu margini detasabile (d=25 cm).  Apasam pentru uniformizarea crustei, cu ajutorul unei linguri, presand efectiv crusta. Punem la frigider pana cand pregatim crema.



Gelatina granulata o hidratam in 80 ml apa rece, timp de 10 minute.
Laptele de cocos (sau laptele condensat) impreuna cu zaharul il punem intr-o cratita, pe foc mic, amestecand mereu, pana incepe sa fiarba. Dam de pe foc si incorporam gelatina hidratata, amestecand mereu. Adaugam apoi si lichiorul de cocos.
Mascarponele il amestecam putin, apoi peste el adaugam treptat, laptele de cocos dulce. Omogenizam bine compozitia obtinuta .






Bomboanele de Raffaello le scoatem din invelisul lor si le asezam peste crusta, pe margine, una langa alta. Dupa ce le asezam, le apasam putin ca sa intre putin in crusta, altfel cand vom turna crema lichida peste ele, vor pluti la suprafata.




  Peste ele turnam crema moale, care le va acoperi. Dam la frigider pentru 15-20 minute, apoi facem decorul.



Fulgii de migdale ii prajim cateva minute intr-o tigaie, saltandu-i mereu ca sa nu se arda.  II lasam sa se raceasca, apoi ii imprastiem peste tort, iar deasupra lor presaram nuca de cocos si mai putem orna cu bombonele de Raffaello(albe+maro).
Dam la frigider tortul pentru minim 4 ore sau de seara pana dimineata cum am facut  eu.
Cu ajutorul unui cutit decupam de jur imprejurul formei de tort, apoi scoatem marginea formei.



Sursa mea de inspiratie cu unele modificari realizate de mine: http://www.miremirc.blogspot.ro/2012/05/tort-raffaello.html#more

joi, 28 martie 2013

Briose




Ingrediente: 


125 gr. unt,
3 oua,
200 gr zahar,
180 gr. faina,
1 praf de copt,
100 ml lapte,
1 lingura de cacao,
nuci, 
mere, 
scortisoara,
cirese confiate
frisca lichida,
ciocolata amaruie,
bombonele ptr decor dupa plac

Cum procedezi:

Incalzim cuptorul la 200 grade Celsius. 
Topim untul, dupa care punem la rece. Dupa ce s-a racit, amestecam bine cu ouale si zaharul. 
Dupa care adaugam faina si praful de copt. 
Adaugam si laptele si amestecam bine. Putem sa separam compozitia in doua sau trei, iar intr-o parte punem o lingura de cacao, si nucile taiaite marunt, iar in cealalta punem merele taiate cubulete cu scortisoara, si in a treia compozitie punem ciresele confiate. Astfel o sa avem atat briose maro cat si albe.
Dupa aceea tornam compozitia in formele de briose, avand grija sa nu le umplem de tot, deoarece ele o sa creasca. Si se coc aprox. 15 minute la 180 de grade C.
Dupe ce sunt gata, si s-au racit se pot orna cu frisca lichida si cu creme ganache (ciocolata amaruie topita in frisca lichida, tinuta de pe o zi pe alta in frigider, batuta a doua zi si ornate dupa aceea cu aceasta crema) si cu nuca de cocos, nuci maruntite, bombonele colorate sau cu ce dorim. 

















marți, 26 martie 2013

Oua de pasti imbracate in ata colorata



Oua din polistiren, lemn sau plastic, imbracate in ata colorata sau pictate manual si decorate cu tehnica servetelului, cu sau fara agatatoare. 
Pret buc. : 3 lei. 
La cerere se poate realiza orice culoare, model si decorat cu orice model de servetel dorit.