Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 16 decembrie 2017

Biscuiti cu crema Nougat


Ingrediente:

150 gr unt,
80 gr zahar,
50 gr marzipan,
1 ou,
1 galbenus,
250 gr faina,
125 gr migdale,
1/2 lingurita scortisoara,
1 praf de sare,
200 gr crema Nougat,
120 gr ciocolata de menaj (ciocolata amaruie)

Cum procedezi:

Se amesteca untul cu zaharul si cu marzipanul. Dupa care se adauga oul si galbenusul, si se bate pana devine lucioasa. Se adauga faina amestecata cu migdalele, scortisoara si sare. Se framanta bine. Dupa care aluatul obtinut se pune in folie alimentare si se pune in frigider pentru 30 de minute.
Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
Se scoate aluatul se mai framanta odata, dupa care se intinde o foaie de aprox. 0,4 cm si se tai formele dorite. Formele se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coc in cuptorul preincalzit aprox. 10-12 minute.
Se pune crema de Nougat la topit pe baie de aburi, dupa care se lipesc biscuitii cu crema si se apasa usor sa se lipeasca.
Se pune la topit ciocolata amaruie dupa care se pune intr-o punga la care se taie coltul si se orneaza biscuitii cu ciocolata topita. 




Tort cu fructe de padure




Ingrediente: 
 

pentru blat:
7 oua
7 linguri zahar
7 linguri faina
100 gr ciocolata amaruie
3 linguri de cacao
1 lingurita praf copt



pentru crema:
250 gr mascarpone

250 gr frisca lichida
50 gr zahar pudra
350 gr fructe de padure (zmeura, afine, mure, coacaze ce fructe gasiti)
1 plic gelatina
3 linguri zahar tos



Mod de preparare
 
 
Batem ouale cu zaharul pana se topeste zaharul si compozitia devine cremoasa. Adaugam faina, praful de copt si cacao. Adaugam ciocolata amaruie rasa pe razatoarea mica. Omogenizam si turnam in forma de tort tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor la foc mic. Lasam sa se raceasca.
 
Mixam mascarponele cu zaharul pudra. Frisca batuta se amesteca cu crema de mascarpone.  Preparam gelatina conform indicatiilor de pe ambalaj, o lasam sa se racoreasca si o incorporam in crema. Fructele le fierbem putin cu zaharul si se lasa sa se raceasca. Fructele racite se amesteca usor in crema, se tin 5 linguri pentru decor. 

Asamblarea tortului. Blatul se taie in doua. Punem primul blat in tava si se punem crema peste blat. Peste se aseaza al doilea blat din care am decupat stelute si in locul gol o sa punem fructele ce le-am pus deoparte.
 
 








 
 

Rulada cu gem si nuca




 Ingrediente: 

75 gr unt,
75 gr zahar,
1 plic zahar vaniliat,
5 oua,
2 linguri esenta de rom,
75 gr faina,
1 lingurita praf de copt,
300 gr gem (de prune, caise, afine),
1-2 linguri esenta de rom,
100 gr nuca macinata (sau taiata foarte marunt),
100 gr ciocolata menaj,
25 gr grasime de cocos (untura de cocos)


Cum procedezi:

Se amesteca untul moale cu zaharul, zaharul vaniliat, esenta de rom si cele 5 galbenusuri. Albusurile se bat spuma separat, dupa care se adauga in compozitia de unt cu galbenusuri. Fain se amesteca cu praful de copt si se adauga la restul ingredientelor. Se amesteca cu atentie. Se aseaza in tava tapetata cu hartia de copt si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aprox. 12-15 minute. Dupa care se scoate pe o hartie de copt presarata cu zahar.
Gemul se amesteca cu esenta de rom si se intinde peste blatul inca cald, dupa care se presara nuca si se ruleaza, se lasa la racit.
Ciocolata se topeste impreuna cu grasimea de cocos pe baie de aburi si se intinde peste rulada racita. Se lasa ciocolata sa se intareasca dupa care se poate servi. Se poate decora dupa preferinte sau se poate lasa asa.








sâmbătă, 11 noiembrie 2017

Biscuiti cu gem





Ingrediente: 

400 gr faina,
un pic de sare,
125 gr zahar,
2 zahar vaniliat,
coaja de la o lamaie,
250 gr unt,
2 galbenusuri,
150 gr gem (caise, piersici),
zahar pudra

Cum procedezi: 

Amestecam toate ingredientele bine si se pune coca astfel obtinuta o ora in frigider.

Intindem o foaie de cca 3-4 mm grosime din aluat si facem formele de biscuiti.
Se coc aprox 8 minute la 200 grade Celsius.

Cand sunt gata si s-au racit un pic punem peste fiecare biscuite un pic de gem si se lipeste cu cate un alt biscuit, de preferat unul care este taiat altfel.
Se presara cu zahar pudra si se servesc de preferat a doua zi. Se pot pastra mai multe zile.


 

Prajitura cu mere

 
Ingrediente:
·         2 kg mere dulci-acrisoare
·         200 g zahar
·         1 lingurita scortisorara
·         coaja de la 1 lamaie

Pentru aluat fraged:
·         500 g faina alba
·         250 g unt
·         125 g zahar pudra
·         2 pachete zahar vanilat
·         2 oua + 2 galbenusuri
·         2 linguri smantana
·         coaja de lamaie
·         un praf de sare

Pentru uns:
·         1 galbenus


Pentru aluat se framanta rapid ingredientele.  Daca se framanta cu mana se pun faina si untul, se amesteca si apoi se pun celalalte ingrediente si se framanta rapid. Nu trebuie lucrat mult ca sa nu se incalzeasca. Aluatul fraged nu trebuie framantat indelung pentru ca, dupa coacere, devine tare.
Aluatul se imparte in 2 portii, una usor mai mare decat cealalta (foaia de jos), se pune in folie transparenta si se lasa in frigider o ora.

Umplutura:
Pentru umplutura se spala bine merele. Se curata merele. Se rad apoi pe razatoarea mare.

Se scoate bucata de aluat mai mare din frigider si se intinde pe foaia de copt direct, fara faina. Se intinde sa fie atat de mare incat sa ajunga si pe marginile tavei. Se muta aluatul cu hartie cu tot in tava si se inteapa bine cu furculita. Se presara o mana de gris.
Deasupra foii de aluat se pun merele stoarse, scortisoara si coaja de lamaie si se niveleaza. Peste stratul de mere se pune zaharul (se pot pune intre 100-200 g zahar, depinde de mar si cat de dulce va place prajitura) si apoi se mai pune scortisoara si deasupra. Se mai aseaza, niveleaza usor cu o furculita, astfel incat zaharul sa intre usor in mere. Se mai poate presara o mana de gris.
Se scoate blatul celalalt si se intinde tot pe o foaie de copt. Se ia apoi cu sucitoarea si se aseaza peste mere. Se niveleaza usor, chiar cu sucitoarea, apoi se gaureste cu furculita. Blatul de deasupra se unge cu un galbenus.
Prajitura cu mere se coace la 170°C timp de 50 de minute. Cand este gata se pudreaza cu zahar si se portioneaza.







Tort Raffaello



Ingrediente:

 Blat
· 6 oua
· 200 g zahar
· 150 g faina
· 50 g amidon alimentar
· un praf de sare
· vanilie (1 lingurita de extract,o fiola esenta sau un plic de zahar vanilat)

 Crema
· 250 g mascarpone
· 450 ml frisca lichida
· 120 g zahar pudra
· vanilie
· 100 g nuca de cocos

 Sirop
· 300 ml lapte de cocos
· sau
· 300 ml lapte de vaca/soia/migdale)
· 2-3  linguri lichior de cocos

 Bomboane Raffaello (10 bucati)
· 50 g unt
· 30 g zahar pudra
· 30 g lapte praf
· 30 g nuca de cocos
· 10 migdale dulci

Decor
· 200 ml frisca lichida
· 1 lingurita zahar pudra
· 70 g nuca de cocos

Mod de preparare Tort Raffaello
Intai preparam blatul. Separam ouale, mai intai mixam albusurile cu un praf de sare pana cand incep sa prinda consistenta, apoi incorporam zaharul, putin cate putin, mixand continuu. Trebuie sa obtinem o bezea tare si lucioasa.
Cu o spatula incorporam si galbenusurile amestecate cu vanilia, amestecand delicat, de sus in jos.
La final inglobam si faina cernuta impreuna cu amidonul, mentinand aceleasi miscari delicate pentru a nu scoate aerul din compozitie. Este foarte important acest lucru pentru ca, fiind un blat fara praf de copt, are nevoie de aerul incorporat ca sa creasca frumos.
Acoperim cu hartie de copt o forma rotunda cu diametrul de 24 cm, turnam compozitia si o intindem cat putem de uniform. Coacem in jur de 35-40 de minute la 170 °C. Lasati-l apoi la racit. Cat se coace blatul, putem prepara crema.
Intr-un bol inalt punem mascarponele, frisca lichida ,zaharul pudra si vanilia. Le mixam pana cand vor incepe sa prinda conistenta. Apoi incorporam nuca de cocos. O punem apoi la rece.
Preparam si bomboanele Raffaello. (sau decoram cu bomboane cumparate)
Amestecam untul moale cu zaharul pudra, incorporam apoi laptele praf si nuca de cocos. Facem intai niste disculete, asezam in mijloc cate o migdala dulce si formam bilutele pe care le tavalim prin nuca de cocos. Ies 10 bucati.
Mixam si frisca lichida pe care o vom folosi la imbracat tortul si decor si o indulcim la final cu o lingurita de zahar pudra.
Acum, ca avem tot ce ne trebuie, putem asambla tortul.
Din crema preparata pastram deoparte 2-3 linguri pentru a uniformiza tortul iar restul o impartim in jumatate.
Taiem blatul in trei parti cat de cat egale. Insiropam fiecare parte cu lapte de cocos (cam 100 ml.) si acoperim cu o parte din crema.
Adaugam al doilea blat, insiropam, intindem si a doua parte de crema si acoperim cu ultima parte de blat insiropata pe partea care vine deasupra cremei, astfel incat deasupra sa ramana uscat.
Cu crema ramasa, uniformizam frumos tortul, ajutandu-ne de o spatula cu lama subtire si flexibila.
Apoi intindem si un strat fin de frisca (cam un sfert din cea preparata pentru decor) si-l imbracam cu nuca de cocos din belsug. Facem 8 rozete din frisca ramasa si, deasupra fiecareia, asezam bomboane Raffaello. Daca vrem mai putem decora marginile tortului cu migdale prajite.
Punem la rece cateva ore tortul si apoi il putem taia.