Ingrediente:
Blat:
15 oua,
17 linguri faina,
15 linguri zahar,
1 plic praf de copt
Crema:
5 galbenusuri de oua,
750 ml lapte,
200 gr zahar,
80 gr amidon alimentar,
2 fiole esenta vanilie,
500 ml frisca lichida,
1 lingura smantana,
500 gr mascarpone,
300 gr afine
Pentru insiropat blat:
6 linguri zahar,
1 fiola esenta vanilie,
300 ml apa
Cum procedezi:
Se seapara albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se
spumeaza cu 15 linguri de zahar. Albusurile se bat spuma cu 1 praf
de sare. Se amesteca galbenusurile cu albusurile (spumate) apoi se adauga
treptat faina in care amestecam si praful de copt. Se amesteca usor si se
toarna compozitia in 2 forme rotunde (o forma de marimea de 24 cm si una de 18
cm) tapetata cu hartie de copt. Se coc in cuptorul preincalzit. Se incearca
blatul cu o scobitoare, cand nu se prinde aluat de el blatul este copt. Se scot
formele din cuptor se lasa la racit in forme apoi se rastoarna si se
indeparteaza hartia de copt. Lasam sa se raceasca apoi taiem fiecare blat in 3
parti egale.
Preparare crema:
Intr-o cratita punem 5 galbenusuri de ou, 200 gr
zahar, 80 gr amidon alimentar si adaugam treptat laptele rece. Adaugam esenta
de vanilie si punem la fiert pana se ingroase crema. O lasam la racit.
Spumam frisca si cand incepe sa se intareasca adaugam
1 lingura mare de smantana si continuam spumarea pana se intareste. Crema
obtinuta o impartim in 2 parti egale. In fiecare parte punem cate 250 gr
mascarpone si spumam. Afinele le zdrobim putin, le adaugam la una din partile
de crema. Astfel obtinem o crema cu gust de vanilie si o crema cu afine. La
fiecare parte adaugam crema (din galbenusuri) in mod egal, amestecam pana se
omogenizeaza si dam cremele la rece pana ansamblam tortul.
Asamblare:
Blaturile le taiem pe fiecare in 3 parti egale.
Fiecare parte se insiropeaza cu siropul de mai sus (se amesteca apa cu zaharul
si esenta de vanilie), dupa care se acopera cu un rand de crema. (blat, crema
de vanilie, blat, crema de afine, blat). Se pune in frigider. Se poate lasa asa sau se poate decora dupa preferinta.
Daca ne hotaram pentru decoarea tortului cu fondant atunci ungem pe exterior tortul cu crema de unt si uniformizam. Dupa care se imbraca in fondant, noi am imbracat tortul mare in fondant alb iar cel mic in fondant negru, cand le suprapunem intepam in tortul de jos betigase de frigarui se lasa cam un 1 cm lungime in afara peste care asezam tortul mic (ca sa il tina). Dupa aceea se decoreaza mai departe dupa plac, noi am imbracat niste praline de ciocolata in praf auriu comestibil si le-am asezat de jur imprejurul tortului mic (peste cel mare) si peste tortul mic, am mai taiat o bucatica de fondant alb, peste care am scris cu creion special pentru decorat prajituri urarea de "La Multi Ani". Fiind o petrecere cu tematica alb-negru-auriu am pregatit si niste briose cu mere si scortisoara (reteta o gasiti aici: http://emybrandusa.blogspot.de/2015/11/briose-cu-mere-si-scortisoara.html, pe care le-am decorat la fel).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu